Alles wat je wilt weten over de corona zelftest

Marjolein | maandag 29 maart | Gezondheid

corona-zelftest

Binnenkort zijn ze online verkrijgbaar en liggen ze bij de supermarkt en drogist: de corona zelftest. Deze zelftest is veelbelovend en zal een bijdrage kunnen leveren aan het (gedeeltelijk) opengaan van onze maatschappij. Maar hoe werkt zo'n zelftest voor corona nu eigenlijk? In deze blog vertellen we je er meer over.

Een corona zelftest is nu nog niet verkrijgbaar. Houd deze pagina in de gaten voor updates. Voor actuele informatie over het corona virus verwijzen we je graag naar de website van het RIVM.

Corona zelftest

Een corona zelftest is bedoeld om de veiligheid te vergroten bij contact met anderen. In de toekomst kunnen deze corona zelftesten worden gebruikt door bijvoorbeeld brandweermannen en politieagenten die niet thuis kunnen werken en/of op het werk niet altijd afstand kunnen houden.
Vanaf half april zal de corona zelftest ook beschikbaar komen in het onderwijs. Met deze test kunnen docenten zich twee keer per week preventief laten testen. Ook in het hoger onderwijs kan de corona zelftest uitkomst bieden voor het openstellen van het fysieke onderwijs.
Ook als je de test niet voor werk of onderwijs nodig hebt kun je de zelftest gebruiken. De test is namelijk ook geschikt voor mensen die geen klachten hebben maar bijvoorbeeld op bezoek willen bij opa en oma of naar een begrafenis moeten. Dan geeft de corona zelftest net dat beetje extra zekerheid. Belangrijk hierbij is dat je je te allen tijde aan de maatregelen houdt.De corona zelftesten die binnenkort op de markt komen zijn goedgekeurd door de Nederlandse overheid.

Hoe werkt een corona zelftest?

Een corona zelftest wordt gezien als een zogenaamde antigeentest. Net als wanneer je je laat testen door de GGD, gaat er een staafje in je neus. Dit staafje gaat voor het gemak wel een stuk minder diep in je neus. Daarna gaat het staafje in een buisje met vloeistof. Een paar druppeltjes van die vloeistof gaat vervolgens op een testcassette. Na ongeveer vijftien minuten zie je of je positief of negatief bent getest.

Hoe betrouwbaar is een corona zelftest?

Een corona zelftest is minder gevoelig dan de PCR-test die we kennen van de GGD. Vooral aan het begin van de infectie, als er nog weinig virusdeeltjes zijn, kan de corona antigeentest negatief uitvallen terwijl de persoon in kwestie op een later moment positief wordt getest.

Desondanks weet deze antigeentest de meeste besmettingen wel op te sporen. Bij de GGD in Tilburg kregen ruim 3000 mensen die een PCR-test deden ook een zelftest mee. Bij 80 procent kwam de uitslag van beide tests overeen. Vals positieve uitslagen waren er nauwelijks.

Hoef ik nu niet meer naar de teststraat?

Goed om te weten: een sneltest is geen vervanging voor een bezoek aan de teststraat. De sneltesten zijn niet bedoeld om te gebruiken als je eigenlijk, volgens de richtlijnen, naar een GGD testlocatie moet om je te laten testen. In een testlocatie worden PCR testen afgenomen. De PCR-test is zonder twijfel de meest exacte test en daarmee dus ook de meest betrouwbare. Voor deze test moet je bij de GGD een afspraak maken en duurt het wat langer voordat je uitslag hebt. De uitslagen van de PCR testen zijn betrouwbaarder omdat de test anders wordt uitgevoerd en de kans dat de test fout wordt uitgevoerd kleiner is. 

Mijn corona zelftest is positief, wat nu?

Net als bij een positieve test van de GGD moet je ook bij een positieve zelftest meteen in isolatie gaan. Daarnaast moet je een nieuwe test te laten doen bij een GGD-testlocatie. De GGD kan je verder informeren over welke stappen je hierna moet nemen.

Kan ik met een negatieve corona zelftest alles weer doen?

Nee, of je nu een negatieve zelftest hebt of negatief bent getest door de GGD; je moet je alsnog aan de maatregelen houden. Je moet een corona zelftest niet zien als een vrijbrief om weer een feestje te geven of geen mondkapje meer te dragen.

De zelftest is daarnaast ook niet bedoeld voor mensen met klachten of mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Als dat het geval is moet je naar een testlocatie van de GGD om je te laten testen.
Ook geeft een Corona zelftest je geen toegang tot bepaalde evenementen of restaurant. Dit is namelijk te fraudegevoelig, aldus Hugo de Jonge.

De testen zijn echt alleen bedoeld als preventieve screening bijvoorbeeld als je op bezoek wilt bij kwetsbare mensen, naar plekken gaat waar het moeilijk is om 1.5 meter afstand te bewaren of als je in quarantaine zit en je werk of school weer veilig wilt hervatten. 

Hoe duur is een corona zelftest?

De overheid zal zelf zelftesten inkopen voor bijvoorbeeld het onderwijs en andere sectoren. Wie zelf een test wil kopen bij de drogist zal ongeveer 10,- kwijt zijn.

Een corona zelftest is nu nog niet verkrijgbaar. Houd deze pagina in de gaten voor updates. Voor actuele informatie over het corona virus verwijzen we je graag naar de website van het RIVM.

Bron: RTLNieuws.nl

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.