Contouren en shapen van je gezicht

Plein.nl | woensdag 20 juli | Make-up

contouren make-up

Het shapen, ook wel contouren genoemd, van je gezicht wordt steeds populairder. Met contouren gebruik je bronzers, lichtere en donkere foundations en highlighters. Met een lichte kleur breng je bepaalde delen van het gezicht naar voren en donkere kleuren geven delen van het gezicht juist diepte. Hiermee bepaal je welke delen van je gezicht geaccentueerd of juist minder opvallend worden. Met dit handige stappenplan ontdek je zelf hoe makkelijk het shapen van je gezicht is.

Bekijk hier het ruime assortiment voor het contouren en shapen van je gezicht bij Plein.

Gezicht shapen

Contouren en shapen betekent dat je schaduwen en lichtvlakken creëert met behulp van make-up. Door gebruik te maken van highlights en donkere kleuren leer je spelen met schaduwen. Hierdoor krijgt je gezicht meer vorm en kan je bijvoorbeeld je neus smaller laten lijken, het gezicht minder rond of je kaaklijn en junkbeenderen scherper. Uiteindelijk wordt met het shapen naar een ovale gezichtsvorm gewerkt. Omdat een ovaal gezicht als het meest perfect is in vergelijking tot een vierkant, rond of langwerpig gezicht.

Wat heb je nodig om te shapen?

Er zijn veel verschillende producten die je kunt gebruiken, zoals een poeder of crème texctuur en velen kleuren. Het is vooral een kwestie van uitproberen en ontdekken welke combinatie van producten het best voor jou werkt. Ben je nog een leek of beginner op het gebied van shapen? Dan kun je het beste simpel beginnen met drie tinten poeder of foundation (lichte tint, je eigen tint en een donkere kleur).

Stappenplan contouren make-up

Stap 1: goede basis

Voordat er geshaped kan worden, is het belangrijk dat het gezicht goed gereinigd is en voorzien is van een serum, oogcrème en een verzorgende en hydraterende dagcrème. Hierna is het aan te raden om een primer te gebruiken. Deze maakt de huid glad en zorgt ervoor dat je make-up netjes blijft zitten.

Stap 2: concealer en foundation

Op vlekjes en onzuiverheden kun je waar nodig alvast wat concealer aanbrengen gevolgd door foundation. Een foundation zorgt voor een egale teint. Kies voor een foundation die goed matcht met je huidskleur. Dit test je het beste door deze aan te brengen op je kaaklijn. Mengt de kleur mooi met je eigen huidskleur, dan zit je goed. Werk je make-up als laatst af met poeder. Deze egale kleur vormt de basis en zorgt ervoor dat de producten die gebruikt gaan worden voor het shapen straks soepeler in elkaar overlopen waardoor het blenden wordt bevordert.

Stap 3: contouren & shapen

Nu je basis goed is, is het tijd om te gaan shapen. Dit doe je door schaduwen aan te brengen met donkere kleuren van foundation of poeder. Deze donkere kleur breng je aan op de plekken die je minder wilt laten opvallen of smaller wilt laten lijken. De beste plekken zijn: de slapen, onder je jukbeenderen, naast de kin, langs de neusbrug en op je voorhoofd tegen de haargrens aan. Het aanbrengen van de donkere kleur kun je doen met je vingers, maar vaak werkt een kwast net iets beter. Kies hierbij voor een kwast met synthetische haren, dit werkt het beste in combinatie met crèmeproducten.

Stap 4: highlighten

Na het aanbrengen van de schaduwen is het nu tijd om juist je sterke kanten te accenturen door het gebruik van een lichte kleur. Gebruik hiervoor een kleur die één tot twee tinten lichter is dan je eigen huidskleur. Breng de lichte kleur aan op je jukbeenderen, het wenkbrauwbot, het midden van je kin, tussen je wenkbrauwen, de huid onder de ogen en op de neusbrug. Tip: breng wat highlighter aan op het cupidoboogje boven je lippen. Hierdoor lijken je lippen voller.

Stap 5: blenden

Op dit moment heb je overal donkere en lichte strepen op je gezicht. Tijd om deze te vervagen. Dit doe je het beste met een beautyblender of contourkwast. Begin met de donkere kleuren en ga daarna verder met de lichtere delen.

Stap 6: fixeren

Maak je look af met een beetje poeder. Poeder fixeert je look en door gebruik van een fixing spray zorg je ervoor dat je make-up de hele dag door op z’n plek blijft zitten.

Stap 7: blush

De laatste stap is het aanbrengen van een blush op de wangen. Dit zorgt net voor die extra finishing touch en zorgt voor een natuurlijke en gezonde teint.

Ben je al een echte pro op het gebied van make-up contouren? Intensiveer je make-up door de schaduwen extra aan te zetten met bronzer of kies voor een highlighter om meer aandacht te leggen op bepaalde onderdelen van je gezicht.

Bekijk hier het ruime assortiment voor het contouren en shapen van je gezicht bij Plein.

Over de schrijver

Plein.nl
Plein.nl

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.