Blaasontsteking bij honden

Renée | vrijdag 27 maart | Hond

hond-blaasontsteking

Blaasontsteking voor je hond is erg vervelend. In deze blog vertellen we je hoe je blaasontsteking herkent en hoe je blaasontsteking kunt voorkomen.

Bekijk hier het assortiment tegen blaasontsteking voor je hond bij Plein.

Hoe herken je blaasontsteking bij honden?

Blaasontsteking bij honden wordt met enige regelmaat en dan met name bij teven, gezien. Blaasontsteking herken je aan:

  • Veel vaker plassen
  • Het plassen kost moeite
  • De hond plast kleine beetjes
  • De urine is troebel en soms zit er bloed in
  • Plassen doet pijn

Wat te doen tegen een blaasontsteking?

Bij de hond is de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking een bacteriële infectie: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar. De behandeling van een blaasontsteking bestaat meestal uit een antibioticakuur. Blaasontstekingen hebben echter de neiging om vaker terug te komen. Het herhaaldelijk inzetten van antibioticakuren is om meerdere redenen, waarvan antibioticaresistentie er één is, niet aan te raden.

Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Omdat je liever niet te veel antibioticakuren wilt geven aan je hond, heeft het voorkomen van een blaasontsteking de voorkeur. Er diverse effectieve middelen voor de bestrijding van blaasontsteking:

PUUR Cranberry compleet

Puur Cranberry Compleet bevat twee krachtige ingrediënten: Cranberry (Grote Veenbes)  is een zeer zure bes. Lang werd aangenomen dat het de zuurtegraad van deze bes was die een ongunstig milieu voor bacteriën creëerde in de blaas. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze werking op een ander mechanisme berust. Het zijn vooral de rode kleurstoffen, proanthocyanidinen, uit cranberries die de aanhechting van de bacteriën aan de blaaswand verhinderen. Hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen: ze worden uitgeplast voordat ze problemen kunnen veroorzaken.

Om een therapeutisch effect te verkrijgen, is de dosering Cranberry van groot belang. Veel supplementen op basis van Cranberry bevatten wel iets van de bes, maar niet voldoende om een krachtig effect te hebben. Daarom bevat PUUR Cranberry compleet een hooggeconcentreerde cranberry,  1: 25, wat inhoudt dat er uit 25 kg Cranberry één kilo extract is verkregen. Vitamine C (als L-Ascorbinezuur) maakt de urine zuurder en het milieu voor bacteriën in de blaas nog onaantrekkelijker.

PUUR Blaas en Nieren

Puur Blaas en Nieren werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, diuretisch (stimulering van de urineproductie) en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Het bevat onder andere: Asperge (Asparagus officinalis) met een reinigende werking. Aspergewortels zijn vooral bekend om hun diuretische werking, te gebruiken bij oedeem en blaasstenen. Berendruif (Arctostaphylos uva ursi) heeft een reinigende werking op de urinewegen. Berk (Betula alba) werkt vochtafdrijvend. Door stimulatie van de urineproductie worden bacteriën en afvalstoffen uitgescheiden. Guldenroede (Solidago virgaurea) heeft een spasmolytische, bloeddrukverlagende en sedatieve werking en gaat blaas- en nierstenen tegen.

Deze producten kunnen goed gecombineerd worden, ook met reguliere medicatie. Bij herhaaldelijke blaasproblemen kunnen deze middelen ook gedurende langere tijd gegeven worden.

Aanvullende producten bij langdurige problemen:

Ter herstel van de darmflora (na een antibioticakuur) en verbetering van de weerstand wordt PUUR Probiotica geadviseerd. Voor reiniging van het lichaam wordt 2 keer per jaar een drainage kuur met PUUR Drainage aangeraden. Een lichaam vrij van belastende afvalstoffen kan beter functioneren en reageert beter op medicatie.

Bekijk hier het assortiment tegen blaasontsteking voor je hond bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.