Blaasgruis bij katten

Renée | maandag 14 december | Kat

blaasgruis-bij-katten

Plast jouw kat vaak kleine beetjes? Of is hij onzindelijk geworden? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts voor de juiste diagnose. Mogelijk heeft je kat blaasgruis!Het is belangrijk om zo snel mogelijk te ontdekken wat er aan de hand is, zodat de juiste behandeling gestart kan worden. Is er sprake van struviet of calciumoxalaatblaasgruis dan kan een speciale veterinaire voeding van Prins Petfoods je kat ondersteunen.

Wat is blaasgruis?

Wanneer een kat last heeft van blaasgruis, betekent dit dat er kleine kristallen in de urine van de kat zitten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er kristallen ontstaan in de urine. Dit kan heel pijnlijk zijn voor de kat. Er zijn twee soorten blaasgruis:

Struvietblaasgruis

Als uit onderzoek blijkt dat het om struvietblaasgruis gaat, kun je een speciale struvietblaasgruis oplossende veterinaire voeding geven aan je kat, zoals Prins VitalCare Veterinay Diet Struvite & Calciumoxalate. Deze voeding dien je minimaal zes tot twaalf weken te geven. Als de klachten weg zijn, is het belangrijk de urine van de kat nogmaals te laten onderzoeken bij de dierenarts om vast te stellen of het gruis daadwerkelijk is opgelost.  

Calciumoxalaatblaasgruis

Als uit onderzoek blijkt dat het om calciumoxalaatblaasgruis gaat, is het belangrijk dat het behandelplan wordt besproken met een dierenarts. Calciumoxalaatblaasgruis kan namelijk niet worden opgelost met een veterinaire voeding, de dierenarts kan besluiten het blaasgruis operatief te verwijderen.

Hoe herken je blaasgruis bij je kat?

Katten met blaasgruisproblemen vertonen over het algemeen dezelfde symptomen:

  • Veel vaker plassen dan gewoonlijk
  • Steeds kleine beetjes plassen
  • Plassen op ongewenste plaatsen (overal, behalve in de kattenbak)
  • Klaaglijk miauwen tijden het plassen (pijn bij het plassen)
  • Eventueel bloed bij de urine
  • Minder actief gedrag

Wanneer je vermoedt dat je kat blaasgruis heeft, neem dan contact op met de dierenarts.

Welke katten hebben meer kans op blaasgruis?

  • Katten die gevoelig zijn voor blaasontsteking
  • Jonge katten hebben meer kans op struvietkristallen (hoge pH-waarde)
  • Oudere katten hebben meer kans op calciumoxalaatkistallen (lage pH-waarde)
  • Katten die minder actief zijn
  • Katten die veel stress ervaren
  • Katten die eelvuldig wisselen van voer

TIP: Zorg altijd voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur en een schone kattenbak. Als je kat weinig drinkt of zijn plas ophoudt, zal de urine geconcentreerder zijn en kunnen kristallen makkelijker gevormd worden. 

TIP2: Drinkt je kat weinig? Wissel eens met soorten water (regen, kraan, ongehard etc) een kat kan voorkeur hebben voor een ander soort.

Kattenvoer blaasgruis

Speciaal voor katten met struvietblaasgruis heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen een volledige veterinaire voeding ontwikkeld, namelijk de Prins VitalCare Veterinary Diet STRUVITE & Calciumoxalate. Deze veterinaire voeding is speciaal geschikt voor het oplossen van struvietblaasgruis bij volwassen katten en helpt herhaalde struviet- en calciumoxalaatblaasgruis voorkomen.

Hoe stap ik over naar een andere voeding?

Meng gedurende zeven dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding. Soms kan het zijn dat de kat even een dunne ontlasting of diarree krijgt door de wisseling van het voer. Dit is niet ernstig en in de meeste gevallen is de ontlasting binnen drie dagen weer normaal.

VitalCare dieet Struvite & Calciumoxalate kan zonder problemen langdurig gegeven worden. Wel is het verstandig om regelmatig de urine bij de dierenarts te laten controleren.

Let op: deze voeding is niet geschikt voor kittens, drachtige of zogende poezen, andere vormen van blaasgruis, hart- en/of nierproblemen.

Blaasgruis kat oplossen

Je wilt natuurlijk liever niet dat je kat nog een keer last krijgt van blaasgruis. Daarom geeft nog wat aanvullende tips om dit te voorkomen.

  • Zorg voor vers drinkwater. Katten drinken van nature weinig en weinig drinken vergroot het risico op blaasgruis.
  • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook op tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten. Let op: deze voeding is niet geschikt voor kittens, drachtige of zogende poezen en katten met andere vormen van blaasgruis, hart- en/of nierproblemen.
  • Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, om te voorkomen dat hij elders iets te eten krijgt. Daarnaast kun je je kat binnenshuis ook goed observeren en problemen met bijvoorbeeld urineren eerder zien.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken en verschoon deze regelmatig. Het ophouden van urine geeft namelijk een verhoogd risico op de vorming van blaasgruis.
  • Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten.
  • Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
  • Wil je je toch graag even verwennen, overweeg dan een schijfje Prins TotalCare Indoor Complete. Dit is dé gezonde en natuurlijke diepvries vers vleesmaaltijd voor de kat. Ook de NatureCare voedingslijn is geschikt. Deze natvoeding is een 100% volledige voeding ter variatie op de huidige voeding en ondersteunt tevens een gezond milieu in de blaas. Overige bijvoeding wordt afgeraden. Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Wil je graag meer informatie over geschikt voer om te geven aan jouw kat met blaasgruis? Onze specialist Renée helpt je graag verder met een goed advies!

Heb je twijfels over de gezondheid van je huisdier? Ga dan altijd langs de dierenarts.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.