Wat kun je allemaal doen met baking soda?

Marjolein | donderdag 20 augustus | Schoonmaakmiddel

baking-soda

Baking soda is een andere benaming voor zuiveringszout of natriumcarbonaat. Baking soda is op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Het wordt gebruikt als schoonmaakmiddel, voor medicinale doeleinden en is een verzorgingsproduct. In deze blog zetten we wat toepassingen van baking soda voor je op een rijtje.

Ontdek het assortiment baking soda bij Plein.

Wat kun je allemaal doen met baking soda?

Baking soda is een waar wondermiddel en multifunctioneel in gebruik. Je kunt baking soda onder meer gebruiken bij:

Brandend maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur of zure oprispingen dan kun je zuiveringszout nemen. Zuiveringszout neutraliseert het maagzuur. De werking is vergelijkbaar met een Antacida, ze maken het maagzuur minder zuur.  Je maakt je maagzuur neutralisator door één theelepel zuiveringszout op te lossen in een glas water. Dit drink je op en je merkt vrijwel direct het effect.

Milde obstipatie

Als je af en toe last hebt van een beetje obstipatie dan kun je proberen om dit te verhelpen met baking soda. Voeg 1 theelepel baking soda toe aan een glas warm water en drink het op. Het kan een tijdje duren voordat de baking soda werkt. Houd je aan de dagdosering en neem niet te snel een extra portie.

Mondklachten en aften

Van baking soda kan je ook mondwater maken. Meng één of twee theelepels zuiveringszout in een glas water en je hebt een mondwater dat helpt voor een frisse adem.  Zuiveringszout heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Bacteriën kunnen van invloed zijn op je adem. Deze mondspoeling van baking soda helpt ook bij aften. De spoeling verzacht en bevordert de genezing. 

Voor wittere tanden

Baking soda is een effectief middel om je tanden witter te maken. Eten, nicotine en alcohol maken vlekken op je tanden. Baking soda helpt om de vlekken te verwijderen. Baking soda is vaak verwerkt in producten die je tanden bleken maar je kunt ook zelf met baking soda de vlekken verwijderen. Maak je je tandenborstel vochtig en doe je er een klein beetje baking soda op. Poets je tanden hiermee, spuug het mengsel na het poetsen uit en spoel je mond met water. Let op: Het glazuur kan bij veelvuldig gebruik van deze methode beschadigen dus gebruik het mondjesmaat.

Tegen zweetgeur

De bacteriën in je zweet zorgen ervoor dat je transpiratie niet zo’n lekkere geur heeft. Je kunt een deodorant gebruiken maar ook baking soda. Baking soda heeft een scrub werking waardoor dode huidcellen worden weggescrubt. Samen met de antibacteriële werking die baking soda heeft, helpt het om de zweetgeur te lijf te gaan. 

Er zijn verschillende manieren om met baking soda de zweetgeur bij je voeten en onder je oksels aan te pakken.

Methode 1:

 1. Meng bakpoeder en water om een ​​fijne pasta te maken.
 2. Bevochtig je oksels en breng de pasta gelijkmatig aan.
 3. Wrijf zachtjes gedurende een minuut of twee en laat het dan ongeveer 5 - 10 minuten zitten.
 4. Neem een douche om de pasta onder je oksels weg te spoelen.

Methode 2

 1. Breng zuiveringszout aan op de zweetgevoelige plaatsen na het nemen van het bad.
 2. Laat het zo en blaas het overtollige bakpoeder weg.
 3. Draag losse kleding.
 4. Herhaal dit proces regelmatig.

Baking soda na het zonnen

Baking soda geeft verlichting bij een jeukende en geïrriteerde huid door de zon. Baking soda heeft een kalmerende werking op de huid. Strooi soda in warm badwater en laat het een paar minuten weken. De bakpoeder, die een hogere pH-waarde heeft, helpt de lagere pH-waarde van je door de zon verbrande huid in balans te houden waardoor de huid weer fijner aanvoelt.

Bij insectenbeten of jeuk door de processierups

Insectenbeten of de brandhaartjes van de processierups kunnen behoorlijk irriteren en zelfs pijn doen. Je kunt van baking soda een pasta maken die helpt om de jeuk te verlichten. Je kunt ook proberen om de droge poeder op de huid te wrijven waar je gebeten bent door een insect of kwal of waar je je huid in aanraking is gekomen met de brandharen van de processierups. De pasta maak je door baking soda en water te mengen.

Voor het verwijderen van eelt

Als je last hebt van eeltplekken dan kun je deze verwijderen met baking soda. Maak een voetbadje met zuiveringszout en laat de voet met eelt hierin weken. Verwijder daarna het eelt. Deze methode is alleen effectief als je een klein beetje eelt wilt verwijderen. Als je veel last hebt van eelt kun je beter een andere methode gebruiken.

Als hersteller na lichamelijke inspanningen

Als je na intensief sporten of zware lichamelijke inspanningen een warm bad neemt met een half kopje baking soda dan helpt dit de opbouw van melkzuur in de spieren te neutraliseren.

Is het gebruik van baking soda veilig?

Het gebruik van baking soda voor de huid of het lichaam wordt over het algemeen als veilig en niet-toxisch beschouwd. Baking soda is bij normaal gebruik ook veilig en geschikt voor inwendig gebruik. Je moet wel oppassen dat je niet teveel baking soda binnenkrijgt omdat dit de zuur-base evenwicht van het lichaam kan verstoren.

Er zijn omstandigheden dat je geen baking soda mag gebruiken. Denk hierbij aan als je lijdt aan oedeem, leverziekte, nierziekte of hoge bloeddruk. Dan moet je het gebruik van baking soda vermijden. In geval van ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en het geven van borstvoeding mag je baking soda alleen gebruiken na overleg met je arts.

Baking soda in het huishouden

Baking soda heeft ook heel veel verschillende toepassingen in het huishouden. Je kunt er een schoonmaakmiddel van maken, verstopte afvoeren mee reinigen of geurtjes mee neutraliseren.

 • Vieze geurtjes in de koelkast worden door een bakje met baking soda in de koelkast te zetten geneutraliseerd.
 • Als je baking soda vermengt met een klein beetje water krijg je een allesreiniger waar je je huis mee schoon kunt maken.
 • Baking soda verwijdert koffie- en theevlekken uit kopjes en glazen.
 • Door de desinfecterende werking en het gemak waarmee het zeepresten verwijdert, is baking soda een uitstekend middel om de badkamer en het toilet mee schoon te maken.
 • Als je baking soda samen met schoonmaakazijn gebruikt in de afvoer heb je een afvoerontstopper. Giet het bakpoeder via een droge schenktuit in de verstopte gootsteen en giet daarna direct een half kopje azijn erbij. Er ontstaat een schuimreactie en na enkele minuten kun je de afvoer met warm water schoonspoelen.
 • Met baking soda fris je schoenen. De nare geur verdwijnt door wat zuiveringszout in de binnenkant van je schoen te strooien, zodat het de binnenzool lichtjes bedekt is. Laat de schoen vervolgens een ​​nachtje met rust. Schud de volgende dag het zuiveringszout uit je schoenen of stofzuig het op voordat je je schoenen weer aantrekt.

Ontdek het assortiment baking soda bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.