Alles over de overgang

Marjolein | dinsdag 10 mei |

alles over de overgang

Dit betreft een advertentie

Je herkent het misschien wel: ben je net aan de beurt bij de kassa, breekt het zweet je aan alle kanten uit. Of: je menstruatie is opeens een stuk korter, langer of juist lichter of zwaarder. Of je past, tot je grote verbazing, ineens niet meer in je favoriete broek. Grote kans dat je in de overgang zit. De ene vrouw ervaart hevigere overgangsklachten dan de ander. En het kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven. In deze blog vertellen we je meer over de fases van de overgang, welke symptomen je kunt ervaren en hoe dit natuurlijke overgangsproces zo soepel mogelijk kan laten verlopen.

Wat is de overgang?

De overgang is de periode in je leven waarin je lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. Tijdens deze natuurlijke overgangsperiode verandert je hormoonhuishouding en gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe balans. De meeste vrouwen raken tussen de 40 en 60 jaar in de overgang. De eicellen in jouw eierstokken raken langzaam op en je eierstokken produceren geleidelijk steeds minder oestrogeen. Doordat je minder oestrogeen hebt, ontstaan er hormoonschommelingen die op hun beurt overgangsverschijnselen veroorzaken. Je menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal.

Fases van de overgang

De overgang bestaat uit drie fases:

  1. Premenopauze is de periode voor je laatste menstruatie. In de fase stoppen je eierstokken langzaam met de aanmaak van hormonen en ervaar je de eerste overgangsverschijnselen. Je menstruatie wordt onregelmatiger, is langer of korter dan je gewend bent of het bloedverlies is juist meer of minder. Ook kan je in deze periode, als je menstruatie eenmaal duidelijk is verandert, last krijgen van opvliegers en (nachtelijk) transpireren. De premenopauze kan drie tot tien jaar duren.
  2. Menopauze is de periode na je laatste menstruatie. Achteraf kan je dus pas vaststellen wanneer je menopauze is geweest. Pas als je tenminste twaalf maanden niet ongesteld bent geweest, spreken we van de menopauze. Soms wordt de term menopauze ook gebruikt om de gehele overgang te kenmerken.
  3. Postmenopauze is de periode die volgt op de menopauze, je laatste menstruatie. Je hebt geen eicellen meer, je wordt niet meer ongesteld en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Je zit nu in de onvruchtbare periode van je leven. In deze periode, die twee tot vijf jaar duurt, moet je lichaam een nieuwe balans zien te vinden.

Symptomen van de overgang

Het eerste signaal dat je in de overgang bent, is de verandering in je menstruatie. Je wordt bijvoorbeeld niet meer ongesteld, je menstruatie is onregelmatig of is juist zwaarder of lichter. Ook kan je deze periode te maken krijgen met andere symptomen die we kunnen linken aan de overgang. Denk hierbij aan:

  • Vermoeidheid
  • Opvliegers
  • (Nachtelijk) transpireren
  • Stemmingswisselingen
  • Innerlijke onrust
  • Stressmomenten
  • Slechter geheugen
  • Vaginale droogheid
  • Vertraagde stofwisseling
  • Gewichtstoename

Er gebeurt dus van alles in je lichaam, waar je best even aan moet wennen en wat niet altijd even prettig is. Gelukkig zijn er manieren om de overgang zo prettig mogelijk voor jezelf te maken. Valdispert biedt een mooie formule om jouw lichaam te ondersteunen in dit natuurlijk overgangsproces.

valdispert voor vrouwen

Ondersteuning tijdens de overgang

Valdispert Overgang 10 in 1 zijn tabletten met een speciale formule dat het natuurlijke overgangsproces ondersteunt. Een combinatie van planten, vitamines en een mineraal helpt bij de tien veel voorkomende overgangsverschijnselen. Valdispert Overgang 10 in 1 helpt bij 10 overgangsverschijnselen:

  1. Helpt bij opvliegers(1*)
  2. Helpt bij nachtelijk transpireren(1*)
  3. Helpt bij stemmingswisselingen(1*)
  4. Draagt bij aan vetverbranding en gewichtsverlies(2*)
  5. Helpt moeheid te verminderen en is goed voor het energieniveau(3)
  6. Houdt de geest helder(4) en is gunstig voor een goede geestelijke balans(3)
  7. Draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit(3) 
  8. Goed voor de haren, nagels en gezond houden van de huid(4)
  9. Voor het behoud van een normale structuur en functie van de slijmvliezen(6)
  10. Ondersteunt het behoud van sterke botten en spieren(5) 

Daarnaast helpt het bij stresssituaties(4) en het immuunsysteem(3,4). De formulering is suikervrij en geschikt voor langdurig gebruik. 

1. Sallie 300 mg, 2.Groene thee extract 383 mg, 3. Vitamine B6 1.4 mg, 4. Zinc 10 mg, 5. Vitamine D3 10 mcg , 6. Vitamine B2 1.6 mg *Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

valdispert overgang 10 in 1

Valdispert Overgang 10 in 1 is een formule voor ondersteuning bij alle veranderingen die er tijdens de overgang in je lichaam plaatsvinden. Door een combinatie van planten, vitamines en een mineraal helpt Valdispert je bij het natuurlijke overgangsproces. Het product is geschikt voor langdurig gebruik maar lees wel voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 

5 tips om overgangsklachten te verminderen

Naast het nemen van Valdispert Overgang 10 in 1 tabletten, kun je zelf ook nog op een aantal dingen letten om je klachten te verminderen. Wij delen graag 5 tips met je. Zorg ervoor dat je:

  • gezonde voeding met voldoende ijzer en kalk binnenkrijgt;
  • genoeg slaapt en goed uitgerust bent;
  • minimaal een half uur per dag actief bent;
  • rekening houdt met opvliegers door laagjes kleding te dragen die je gemakkelijk kan uittrekken als je het voelt opkomen;
  • and last but not least: praat erover. Praat erover met je partner zodat hij/zij begrijpt waar je doorheen gaat.

De overgang is een hele verandering voor je lichaam en daardoor ook voor je geest. In het begin kan het lastig zijn om hier mee om te gaan en om te accepteren wat er met je lichaam gebeurt. Het is iets heel natuurlijks en elke vrouw krijgt ermee te maken. Dus praat erover met je vriendinnen en deel fijne tips en ervaringen met elkaar.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.